Saturday, 14 January 2012

jom sama-sama kita mempercepatkan solat..

suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dahulu di sini..KISAH BENAR.....kisah yang boleh kita renungkan bersama serta jadikan panduan dalam diri kita ini....

Kisah yang anda baca ini bukannyer datang dari majalah MASTIKA atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa'araya....Makkah....Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumo 40++ telah meninggal dunia..mereka telah mengusung jenazah beliau untuk di kebumikan Tanah Perkuburan Al-maq alah yakni lebih kurang 2 kilometer dari MasjidilHaram selepas solat zuhur. apa bila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut alangkah terperanjatnyer mereka bila mendapati se EKOR ular yang berwarna HITAM sebesar peha bersisik tebal telah BERADA didalam liang lahat ( dalam kubur tersebut)

Subhanallah.keadaan ular tersebut amat mengerunkan..mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain yakni di Tanah Perkuburan Sa'raya lebih kurang setengah jam memandu dari situ.( 8 kilometer jauhnyer )..pabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut rupa rupanyer ULAR HITAM yang sama jugak telah menunggu jenazah wanita yang ingin di kebumikan di situ.Allah huakbar.... mereka mengambil keputusan untuk memindah kan serta mengangkat ular tersebut dah letak kan di luar yakni berjauhan sedikit dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita itu..( yang peliknyer ULAR HITAM ituh tidak melakukan apa apa bila di sentuh oleh mereka ).

Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu tiba tiba ular HITAM yang di letakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan PANTAS dan MASUK meluru kedalam kubur wanita itu Masyaalah ( seperti menjunam kedalam swimming pool dari atas - keaadaan sewaktu ular itu masuk kedalam kubur )..dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan dahan pokok yang di patah patahkan dan apabila mereka melihat kedalam kubur wanita tersebut alangkah terperanjatnnyer kerana ULAR HITAM itu sedang MEMBELIT jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah itu..

Subhanalah...ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut PENGSAN melihat kejadian itu...selepas di selidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi , rupa rupa nyer sewaktu hayat wanita tersebut SUKA melewat lewat kan SOLAT nyer...

Kepada teman teman blog ku yang disayangi serta my silent reader, marilah kita amik iktibar dan pedoman dari kejadian ini..semoga allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu dari ganguan syaitan dan iblis....insyalah..hanya sekadar bercerita kisah pengalaman ku disini..syukran..wasalam

Thursday, 22 September 2011

AkU Di UiTM

ASSALAMUALAIKUM...

                 First time aku jejak kn kaki kt uitm aku dh punye satu azam...21.05.2011...tarikh yg xprnh aku lupa...tula tarikh  pertama yg akn ubah diriku dari hidup seorg pelajar sekolah kpd seorg siswazah..kt uitm pulak tu...rse beruntung giler...w/p aku just dpt uitm DUNGUN tp aku syukur sgt dpt merasa dpt stdy kt U mcm bdak2 lain...perjlnn ke uitm dr umh aku xda la jauh sgt...ok r tu..

             Org ckp bdak2 msuk U ni bdak2 pndai...pndai ke aku ni???aku rase la kn aku ni xda la pndai sgt tp setakat nk dpt DEKAN tu kacang je (perasan ni)...xda la kn bdak pndai ke xpndai ke sume ade peluang msing2 tuk ubh idup sendiri..btol x???so..lpas ni xyh la nk ckp yg U ni just tuk bdak pndai2..statement tu bkn nyer xbtol..tp xberape btol..hehehe...                                                               
                                                                                                                                                                                      
                        First time smpai sini aku ade MINGGU DESTINI SISWA (MDS)...mnggu pling best bg aku la xtau la org lain...tp...mnggu tu la penat giler...dh la kne bngun awal2 pg..mklum la lps abis sklh ni asyik bngun lewt je..hihi...so mse  MDS tula kne bngun awal blik..klo bngun kul 6 ke 7 pg ke xpe lg...ni kne bngun pkul 4 pg..klo bngun lwat xsempat nk mandi...penat tau...dh la tdo lwat..pkul 1...pkul 2 bru bole tdo..phtu kne bngun awal pulak tu...sabar jela...nk jd budak U kata kn..so kne la bnyk2 sabar...tp xpe..ni just tuk seminggu je..kite org kt sni dh xlarat  nk hadiri MDS tu..tp nk wt mcm mne tula ktorg sume kne terima...aku nk citer ckit mse MDS tu..ktorg kt cni ade OC yg jge..bdak2 U jgk tp senior ktorg la...ktorg dibhgi kpd beberape group..aku dpt group 10..OC nye 2 org..KAK THIA n ABG NAZ nme nyer...baik..sporting pulak tu..so xda la nk tension mne...kwn2 pn OK..mula2 mmg r sombong sbb xknl...tp bile dh knl OK la jgk..tp..yg untung nyer aku dpt satu group ngn member aku...member satu sklh dulu..so xda la nk g mne2 sorg je..adela teman..ZIELA nme dia..untung gk la rase..tp kn..ade satu part yg mmg aku xleh lupa mse MDS tu..kelakar pn ade gk.korg nk tau x???kunci loker aku ilang,phtu pg tu lpas aku mndi nk aku msuk bilik..sedar2 kunci xda..aku gelabah giler mse tu..dh la nk kne kumpul..klu lmbt kne mrh..kne denda lg tu...aku mmg tkut r time tu..xtau nk wt pe...nasib baik la roomate aku tlong aku..dia pecahkn pintu almari n then bole la buke almari tu..syukur sgt aku rase...nasib baik la dpt roomate baik ..EIVY nme die..cntik gk bdak tu..hihi...
aku mmg la nk citer bnyk psal MDS ni tp klu aku citer mmg xckup r space kt ruang ni...hihi...so aku rase smpai sni jela citer aku pasal MDS...pape pon tengs r kt KAK THIA  n ABG NAZ coz sudi jd OC sye..hihi...